Saopštenje

FHP Kosovo snažno osuđuje arbitrarnu deportaciju šest turskih državljana

30.03.2018, 19:37

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo), oštro osuđuje hitnu i tajnu deportaciju šestorice turskih državljana (pet predavača i jednog lekara) sa teritorije Republike Kosovo u njihovu matičnu zemlju.

Ova deportacija nema primera u dosadašnjoj praksi i predstavlja teško kršenje slobode i fundamentalnih prava građana, koja moraju biti svetinja u jednoj državi koja želi da postane deo zapadno-evropskog sistema.

U slučaju šestorice deportovanih turskih državljana prekršena su:

- osnovna međunarodna načela i standardi o deportaciji, jer nije uopšte uzeta u obzir činjenica da se u slučaju šestorice deportovanih građana Turske radi o političkim protivnicima aktuelnog turskog režima i zbog toga oni mogu biti izloženi teškom kršenju njihovih prava od strane turskog režima. Jučerašnja deportacija predstavlja tešku povredu međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, ali i Zakona o međunarodnoj pravnoj saradnji Kosova, koji u članu 14. predviđa da ne može biti izručeno lice koje može biti predmet političkog krivičnog dela, kao kada se ne može garantovati da izručeno lice može imati minimalne garancije za pravično suđenje predviđeno članom 31 Ustavom Republike Kosovo, kao i člana 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima;

- osnovni ustavni standardi Republike Kosovo o zakonitom tretmanu i poštovanju ljudskih prava svih građana na teritoriji Republike, kako njenih državljana, tako i onih koji legalno borave u našoj zemlji;

- osnovna pravila o statusu stranih državljana na teritoriji Republike Kosovo.

- osnovna načela i norme za omogućavanje pravne pomoći licima za koje se sumnja da su došla u sukob sa zakonom. Šestorici deportovanih građana Turske nije omogućeno da stupe u kontakt sa njihovim advokatima, niti im je omogućeno pravo da se žale na odluku o deportaciji. Arbitrarnom odlukom ministarstva unutrašnjih poslova šestorica deportovanih su jednostavno na nasilan i protivzakonit način proterani iz zemlje u kojoj su uživali renome časnih građana, i

- osnovna humanitarna načela i standardi o tretmanu uhapšenih (i osumnjičenih ali ne pravosnažno kažnjenih) lica da stupe u kontakt sa članovima njihovih porodica pre nego sto budu deportovani.

Deportovana lica su na Kosovu boravila sa dugogodišnjim dozvolama, sa članovima njihovih porodica, koja su do momenta hapšenja aktivno učestvovala u jednom od najosetljivih segmenata kosovskog društva - obrazovnom sistemu i edukaciji mladih. Ovo u svet šalje negativnu sliku o Kosovu.

FHP Kosovo ocenjuje da nije dovoljno samo identifikovati "krivce" i razrešiti rukovodioca OAK i ministra unutrašnjih poslova za jučerašnju mrlju koja je nanesena imidžu Kosova. Da se nešto ovako više nikad ne desi, potrebno je utvrditi političku odgovornost za brutalna gaženja elementarnih ljudskih prava i uspostaviti takav pravni mehanizam koji će trajno preduprediti mogućnost igre sa životima onih koji su verovali da mogu biti bezbedni na Kosovu.